За проекта

Проектът „Поезия и памет на 90-те години“ е посветен на стихотворения, написани или отпечатани предимно през последното десетилетие на XX век. Целта на екипа ни е да припомни на публиката или да я запознае с български автори и техните произведения, като представи текстовете в нова форма, вплетени в жанра на видеопоезията. Така, чрез възможностите на съвременните технологии и виртуалните места за изява, се надяваме по-младото поколение да се докосне до високи образци на българската поезия, да усети духа на близкото минало, изпълнено с много въодушевление и надежди. Същевременно стиховете ще получат възможност да пътуват по света и с тях да се запознаят многобройни зрители и читатели от различни точки на планетата.

За проекта

 

Формата на видеопоезията прави стиховете част от ново, различно, аудиовизуално произведение, което съчетава текст, картина и музика. Гласовете на изпълнителите добавят допълнително въздействие към възприемането на стихотворенията. Присъствието на кратките филми онлайн и субтитрите на английски език ги прави лесно достъпни за съвременния зрител.

Сред поетите, чиито творби са включени в настоящата поредица кратки филми видеопоезия, са Миглена Николчина, Бойко Ламбовски, Камелия Кондова, Калина Ковачева, Кристин Димитрова, Палми Ранчев, Николай Искъров и други. През 90-те години част от тях вече са утвърдени автори в българската литература, други дебютират, а за трети това е времето, когато най-после успяват да отпечатат дълго задържани стихотворения поради забрана или неприемане от цензурата в предишното десетилетие. Това е една многолика селекция, авторите няма как да бъдат поставени под някакъв общ знаменател, търсенията им са разнопосочни, експериментите – разнообразни, темите – освободени от ограниченията на предходния социалистически период. Гласовете са лирични, или бунтарски, или пък такива, които развързват българския език. Но всички те отхвърлят клишетата и безжизнените фрази на приетия до 1989 г. изказ и приканват уличния език, актуалните чуждици, библейските и митологични реалии, модерните и постмодерните препратки в поезията си.

Освен да гледат видеопоезия, на тази страница посетителите могат да се запознаят с кратки биографии на поетите, както и да получат информация за повечето произведения, които авторите са издали в книги от дебюта им в литературата до днес.

В снимачния процес, изпълнението на стихотворенията и звукозаписа участват млади актьори. Продуцент е „Мистер медия“ с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“.

Може да гледате кратките филми видеопоезия и в нашия YouTube канал „Поезия и памет на 90-те“, както и на страницата „Поезия и памет на 90-те години“ във Фейсбук. Тук сме добавили и някои запечатани моменти от процеса ЗАД КАДЪР.