Орлин Дянков

Орлин Дянков е български поет. Роден е на 6 март 1967 г. във Варна. Още като ученик прописва стихове и членува в училищен литературен клуб, ръководен от поета Валери Станков. Първите си публикации прави в списание „Родна реч“. През 1984 г. става първият носител на националната литературна награда на името на Петя Дубарова. в първото издание на литературния конкурс.

Висшето си образование следва в Шуменския университет, където е член на студентския литературен клуб на името на Боян Пенев. Макар по това време да е водеща фигура сред поетите-студенти, приживе Дянков не издава книга. През 1989 г. участва в конкурса „Веселин Ханчев“.

Умира на 9 август 1990 г. във Варна едва 23-годишен. През 1992 г. посмъртно е издадена стихосбирката му „Бунтувам се тъжен“ по инициатива на студентския клуб „Боян Пенев“.

До сега друго издание на хартия не е реализирано. В периода 2001– 2002 г. стиховете му са събрани в още три електронни книги – „Критична възраст“, „Зарисовка в бъдеще време“, „Кръговрат от спомени“. Най-пълното издание на произведенията на Дянков е осъществено в електронен вид на уебсайта LiterNet. То е съставено и редактирано от Веселин Вълев. Редове, посветени на поета, публикуват Красимир Едрев, Христо Трендафилов, Веселин Вълев и др.

Стихотворения на Орлин Дянков са превеждани на руски език от Елеонора Княжева.

Той олицетворява романтическата фигура на поета-бард и свободен трибун.

Поезия:

  • „Бунтувам се тъжен“, лит. клуб „Боян Пенев“, Шумен, 1992; ЕИ „Литернет“, Варна, 2001
  • „Критична възраст“, изд. ЕИ „Литернет“, Варна, 2001
  • „Зарисовка в бъдеще време“, изд. ЕИ „Литернет“, Варна, 2001
  • „Кръговрат от спомени“, изд. ЕИ „Литернет“, Варна, 2002